Back to homepage

Nenad Kačar

Hrvatski pijanist i pedagog Nenad Kačar rođen je 1965. godine u Zagrebu. Glazbom se bavi od najranijeg djetinjstva, već kao petogodišnjak imao je prvi javni nastup. U vrijeme školovanja kroz brojne koncerte senzibilizira javnost, i biva zapažen što mu tijekom studija omogućava dobivanje prestižne državne stipendije.
Studirao je i diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi uglednog hrvatskog pijanista i profesora, akademika Jurice Muraja. Usavršavao se kod brojnih pijanista, E. Timakin, M. Lorković A. Preger,R.Kerer, M. Farre i I. Žukov. Nastupao je gotovo u svim važnijim glazbenim središtima Republike Hrvatske kao i u brojnim europskim državama (Slovenija, Italija, Njemačka, Češka, Nizozemska; Belgija, Švedska, Bugarska, Makedonija i Rusija itd.). Snimao je za različite domaće i strane radio i TV postaje. Na području komorne glazbe surađivao je s nizom istaknutih glazbenika, dirigenata, ansambala i orkestara. Od 2017. godine surađuje u klavirskom duu sa pijanisticom Natašom Mitrović. U Hrvatkom glazbenom zavodu u Zagrebu u ožujku 2019. nastupa sa Hrvatskim komornim orkestrom i dirigentom Dianom Tchobanovom te sa velikim uspjehom izvodi solističku dionicu Mozartovog koncerta K.V.466 koja će biti objavljena na CD-u.

Od 1987. godine bavi se pedagoškom djelatnošću te ostvarivanjem vrhunskih rezultata prezentira domete hrvatske klavirske pedagogije. Njegovi učenici redovito su pobjednici brojnih natjecanja te osvajaju prve nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima ( više od 200 ) te ostvaruju čitav niz zapaženih javnih nastupa, koncerata (više od 540 ) i sudjeluju na medijskim događanjima u desetak europskih država ( Rusija, SAD, Italija, Njemačka, Austrija, Francuska, Nizozemska Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija i Hrvatska ). Posebno treba naglasiti nastupe njegovih učenika u čuvenim svjetskim dvoranama u Carnegie Hallu u New Yorku, Rahmanjinov dvorani Moskovskoga konzervatorija, u Bečkom Musicverein, dvorani Berlinske Filharmonije, Auditorium Parco della Musica, Teatro Studio u Rimu, Concertgebouw u Amsterdamu, Casa di riposo G. Verdi u Milanu, crkva sv. Sofije u Ohridu, crkva. Sv. Donata u Zadru, KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu i dr.
Dugogodišnji je šef odjela za klavir GŠ Zlatka Balokovića. Mentor je brojnim mladim klavirskim pedagozima do polaganja državnog stručnog ispita. Održao je niz stručnih seminara, masterclassa i predavanja u RH, Europi i Rusiji. Pozivan je kao član ocjenjivačkih povjerenstava na mnoga međunarodna klavirska natjecanja.

Objavljuje stručne radove iz područja klavirske pedagogije i metodike klavira. Član je EPTA-e Hrvatske i Udruženja HDGPP-a.. Od šk. god. 2009/10 kao gost predavač predaje studentima 4. i 5. godine Muzičke akademije u Zagrebu u okviru kolegija Pedagoška praksa. Temeljem postignutih rezultata Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i AZOO imenuju ga i promoviraju u zvanje-profesor mentor 2011.godine, a 2016. godine u zvanje – profesor savjetnik. Za svoj umjetničko pedagoški rad nagrađivan je brojnim nagradama