Back to homepage

Manana Kandelaki

Rođena je u Gruziji, u obitelji poznatih glazbenika, među kojima je bio i V. Kandelaki, poznati sovjetski pjevač, glumac, filmski redatelj, nacionalni umjetnik SSSR-a. Njezin otac, Vladimir Kandelaki, je pjevač, solist Opere, profesor, nacionalni umjetnik Gruzije, a majka je Medea Tsirgiladze, pijanistica i profesor. 1975. godine maturirala je u specijalnoj glazbenoj školi za posebno darovitu djecu Z. Paliashvili pri konzervatoriju 'Saradjišvili' u Tbilisiju, gdje je učila u klasi, počasnog umjetnika, profesora M. Chavchanidzea.
Upisala je Moskovski državni konzervatorij P. I. Čajkovski u klasi profesora L. Naumova. 1981. godine završila je studij, te je primljena na poslijediplomski doktorski studij u klasu T. Nikolaeve, izvanredne pijanistice, profesora, laureata državne nagrade, nacionalne umjetnice SSSR-a. Doktorirala je u siječnju 1984. godine. Sa solističkim koncertima, a takoder u ansamblima s instrumentalistima i pjevačima nastupila je u gotovo svim velikim gradovima SSSR-a. Od 1981. solistica je Gruzijske filharmonije i Goskoncerta SSSR-a. Od 1987. godine na preporuku Tatjane Petrovne Nikolaeve postala je profesor na Centralnoj glazbenoj školi za posebno darovitu djecu (CMŠ), pri Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski.

Profesor je Medunarodne škole pedagoškog i izvodačkog umijeća (Ukrajina, Hrvatska) Tijekom rada u njezini su učenici i studenti vise od 70 puta postali laureati međunarodnih natjecanja. Za uspješnu pripremu svojih studenata za koncertne turneje i međunarodna natjecanja, dobila je niz priznanja za visoka pedagoška dostignuća - u Moskvi, Parizu, Kopenhagenu, Italiji, Ukrajini, Španjolskoj. Njezini studenti Vyacheslav Gryaznov, Elizaveta Klyuchereva, Nail Mavliudov, i drugi imaju koncertne turneje solistički i sa orkestrom po cijelom svijetu u dvoranama: Berlinska filharmonija, Velika dvorana moskovskog konzervatorija , Carnegie Hall... Neki od njih rade na moskovskom konzervatoriju, solisti su filharmonije, a takoder i u SAD-u, Izraelu,Japanu, Hrvatskoj, Gruziji. Manana Kandelaki je savjetnik u ruskim dobrotvornim fondovima V. Spivakova, V. Kraineva, i fondu «Nova imena». Sudjeluje u radu mnogih medunarodnih žirija: Italija, Danska, Srbija, Gruzija, Rusija, Ukrajina.

Održavala je seminare te masterclass u mnogim gradovima bivseg SSSR - a,Rusiji i inozemstvu. 12 godina provodila je masterclass tečajeve u gradovima Hrvatske: Zagrebu, Grožnjanu, Puli, Rijeci, za što je nagrađena diplomom 'za doprinos razvoju hrvatske glazbene umjetnosti'. Mnogo je puta sudjelovala u televizijskim i radijskim emisijama, njezin masterclass uvršten je u dokumentarni film 'Grožnjan - Grad umjetnosti'
Međunarodno udruženje «International Teachers Association» dodijelilo joj je 1998. priznanje «Izvanredan učitelj». a 2009. godine nagrađena je Zahvalnicom ministra kulture Ruske Federacije A. Avdejeva «Za veliki doprinos u razvoju kulture i dugogodišnji plodonosan rad».

2011. godine udruga «Prima Artist International Competition Committee» dodijelila joj je certifikat «Za izvanredno umijeće» («Certifikat izvrsnosti»). Od 2015 Manana Vladimirovna Kandelaki ima klavirsku klasu na državnom konzervatoriju Saradjishvili u Tbilisiju, a takoder predaje i na specijalnoj srednjoj školi pri konzervatoriju. Aktivno i sa velikim uspjehom radi on line,sa mnogim mladim glazbenicima u svijetu. Njezini studenti nastavljaju sa uspjehom nastupati diljem svijeta.