Nazad na početnu stranicu

Ana Veskov

Ana Veskov rođena je u Beogradu. Nižu glazbenu školu „Mokranjac“ završila je u klasi prof. Vlajka Savkovića, a diplomirala je u srednjoj glazbenoj školi „Stanković“ u Beogradu, u klasi prof. Olge Bešević. Položivši tri prijemna ispita za redovne studije u Beogradu, Sofiji i Rusiji, odlučila se za nastavak školovanja u Lenjingradu, sadašnjem Sankt Petersburgu, gradu koji su proslavili najveći svjetski glazbenici, pisci, slikari.... Obrazovanje stečeno na ruskom državnom Konzervatoriju „Nikolaj Rimski Korsakov“, formira njenu buduću osobnost, kao i stav, stil i profesionalnost ka glazgbi, interpretaciji i pedagogiji uopćte. U toku šestogodišnjeg boravka, tamo stiče znanje u klasama vrsnih pedagoga kao što su Aleksandar Fišer, Marko Mogilevski i Aleksandar Stang, završivši osnovne studije i magistraturu sa zvanjem soliste, člana komornog ansambla, gudačkog kvarteta, orkestra i Violinističkog pedagoga. Sudjelovala je na domaćim i međunarodnim natjecanjima, osvojivši kao solist preko 10 prvih nagrada. Za vrijeme boravka u Rusiji održala je niz zapaženih koncerata u Sankt Peterburškoj Filharmoniji, Akademskoj Kapeli „Glinka“ i svečanoj sali Konzervatorijuma „N. R. Korsakov“ svirajući kao solist, član orkestra i gudačkog kvarteta „Čajkovski“. U inozemstvu je pohađala majstorske radionice Jehudija Menjuhina, Itzhaka Perlmana, Pinchasa Zukermana, Gidona Kremera, Zahara Brona i dr. Još za vrijeme studija shvatila je svu ozbiljnost pedagoškog rada u koji je zakoračila preko svjetski poznatog i priznatog pedagoga za violinu, Savelija Šaljmana, kod koga je studirala metodiku i pohađala paralelno pedagošku praksu, podučavajući i aktivno radeći sa djecom i za vrijeme studija.

Po povratku u Beograd nastavlja svoje stručno usavršavanje na FMU u klasi prof. Olivere Đurdjević, a pored višegodišnje koncertne aktivnosti kao solist, komorni muzičar i član Beogradske filharmonije, počinje paralelno i sa profesorskim radom u glazbenoj školi „Stanković“, gde ubrzo nakon toga prelazi sa cijelom klasom u glazbenu školu „Josip Slavenski“ (Beograd), gde nastavlja svoj rad kao redovan profesor violine osnovne i srednje glazbene škole. Tu radi i dan danas, sa punih 29 godina radnog staža. Učenici iz klase profesorke Ane Veskov, osvojili su do sada preko 140 prvih nagrada na domaćim, državnim i međunarodnim natjecanjima, od kojih 35 apsolutne. Izdvajamo najznačajnija: „Kocian“ (Češka Republika), „Postacchini“ (Italia), „Nedjalka Simeunova“ (Bugarska), „Giuseppe Tartini“ (Slovenija), „Ohridski biseri“ (Makedonija), „Grimio“ (Belgija), „Franjo Krežma“ (Hrvatska) i dr. u inozemstvu, dok od domaćih su to Državno, Niš, Konjović, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci i mnoga druga. Posljednjih petnaest godina aktivno drži majstorske radionice i čest je član žirija na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Predsjednik je Beogradske i Državne sekcije violinista u okviru Zajednice glazbenih i baletnih škola Srbije, od koje je 2017. godine, nakon 25 godina uspješnog rada, dobila i nagradu za životno djelo. Govori šest jezika i pored glazbene, ima bogatu dvadesetogodišnju novinarsku i organizacijsku djelatnost.

Gajeći poseban afinitet u radu sa mlađom decom, sa kojima nastoji postići visoke rezultate već u prvim godinama njihovog školovanja, odlučila je da svoj inovativni pristup u radu sa njima, definira i usmjeri na poseban način osnovavši 2014. godine Master Art Akademiju, centar za obuku, koncerte i dalje profesionalno usmjerenje mladih talentiranih glazbenika. Uz pomoć kolega iz zemlje i inozemstva realizirana su mnogobrojna dodatna usavršavanja u vidu radionica i seminara, a u cilju dragocjene razmjene informacija i iskustava sa vrhunskim profesorima i njihovim studentima iz cjeloga svijeta. Za kratko vrijeme postojanja, do sada je preko Master Art Akademije ostvareno preko 200 koncerata, 50 master klasova i tri Ljetne Akademije. Za potrebe posebnih Gala koncerata, 2015. godine osnovan je i orkestar pod nazivom „Master Art Akademci“, sastavljen od mladih talenata koji i dan danas aktivno koncertiraju i nastupaju u okviru raznih glazbenih projekata.